Чакат съдът да реши проблема с рибарско селище на Траката

Архив Варна

29-10-2009, 20:39

Снимка:

снимка ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

„Води се дело срещу заменката на терена, където е рибарското селище „Траката”. Очакваме решението на магистратите, за да видим какво ще предприемем после. Първо държавата трабва да си върне собствеността върху имота, а после вече да бъде регламентирано рибарското селище.”

Това заяви областният управител на Варна Данчо Симеонов на срещата си с областните управители на Добрич и Бургас. Тримата обсъждаха проблемите с рибарските селища и лодкостоянките на територията на трите области.

Най-скандална според тях е ситуацията с кооперация „Траката”. Скандалът със заменката гръмна в началото на април тази година, когато рибарите, в желанието си да спазят всички изисквания, решиха да узаконят пребиваването си на брега в съседство с резиденция „Евксиноград”. Докато събирали документите за регистрацията обаче се оказало, че имотът вече има частен собственик.
В края на миналата година теренът не бил деактуван нито като държавна, нито като общинска собственост. Към него нямало претенции от евентуални реститути. За да имат законни документи за рибарското селище, мъжете поискали да бъде направена кадастрална снимка на терена. Справката в кадастъра обаче показала, че имотът вече е собственост на Валентина и Явор Хайтови, а той бил деактуван като държавен малко преди да бъде осъществена сделката.
Рибарите излязоха на протест край бараките си и заявиха категорично, че ще се борят с всички средства, за да спрат изпълнението на заменката. Техните протести бяха подкрепени и от кмета на града Кирил Йорданов, и от председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. Кметът Йорданов заяви, че на този терен строителството е невъзможно, защото той е част от Морската градина и Общият устройствен план не предвижда там да се строи. В същия дух бяха изявленията и на Борислав Гуцанов. Варненският общински съвет гласува на свое заседание земите да бъдат вписани като зелена площ в общия устройствен план.
Спорните 94 дка земя се намират на метри от резиденция Евксионград, на брега на морето. В края на миналата година те били деактувани като горски фонд, а дни преди влизането в сила на мораториума за подобни сделки – на 29-и януари тази година, предоставени от Държавната агенция по горите на семейството на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов. Срещу скъпия и апетитен имот държавата получила гори край Трявна и Тетевен.
Председателят на Държавната агенция по горите по това време – Стефан Юруков, каза пред медиите, че рибраското селище не фигурира в нито един официален документ, въпреки че то е там от близо 100 години. Той обаче допълни, че със замяната предназначението на земята не се променя и, ако новият собственик има желание да прави промени, той е длъжен да получи одобрението на общинския съвет. Самият терен попада и в така наречената изключителна държавна собственост според закона за Черноморското крайбрежие.
Проверка показа, че Явор Хайтов успял да се сдобие по същата схема с още два апетитни имота в приблизително същия район чрез договори с Държавната агенция по горите. Срещу 480 дка гори и земи от горския фонд край Тетевен, Троян, Априлци и Трявна, семейството му получило над 90 дка на Траката.
Председателят на рибарската кооперация Иван Копчев обясни, че около 80 процента от горите, които семейство Хайтови е заменило за имотите край морето, са купувани през декември 2008-а и януари 2009-а година. „Купувани са в последния момент, за да се извърши замяната, която вече е можела да стане факт и подписана в последния ден на законовия срок. Това място трябва да е на варненци, а не частно, там може да има място за децата и за разходки. А ако собственикът е частен, той явно има други намерения, иначе няма да прави подобни замени”, твърди Копчев. Според агенцията по горите тази замяна била в полза на държавата, тъй като увеличила горския фонд на страната.
Докато рибарите протестираха и търсеха варианти да спрат изпълнеието на заменката, скандалът придоби ново развитие. В началото на септември стана ясно, че апетитният имот вече е продаден от семейство Хайтови на софийската фирма „Сий сайд” ЕООД, която се занимава с недвижими имоти. Сделката била подписана на 5-и август. Новият собственик на земите е вписан във фирмения регистър само седмица преди да се сдобие с декарите край морето, което според експерти намирисва на фиктивна продажба. Сделката е регистрината в Агенцията по вписванията на 31-и август, но в документите не фигурира цена на имота. Знае се, че при предишната замяна е декларирана сума от 14 евро на квадрат – смешна цена за имот на брега на морето и то на метри от двореца Евксиноград. Новият областен управител на Варна Данчо Симеоново подаде сигнал в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и поиска спешна проверка на документите. Дни по-късно той обясни защо препродаването на имота е незаконно: 94-те декара не били отписани от актовите книги на недвижими имоти. Така чрез този отказ за отписване продажбата на имота не може да се осъществи.
През септември тази година срещу вече бившия шеф на Държавната агенци по горите Пламен Юруков беше повдигнато обвинение за 20 неизгодни заменки, една от които е за сделката с имота край Евксиноград.